تصویر لودکننده

مطالبه جدی دامداران و چوبداران از استانداری گیلان

در اسفندماه ۱۴۰۱، کارگروه تنظیم بازار با هدف کنترل قیمت گوشت، مصوبه‌ای را ابلاغ کرد که براساس آن صدور مجوز خروج دام از استان گیلان به صورت قرنطینه بهداشتی ممنوع شد. اما بررسی‌ها نشان می‌دهد که این مصوبه نه‌تنها به هدف خود یعنی تنظیم قیمت گوشت نرسیده، بلکه آسیب‌های جدی به دامداران و صنعت دامداری استان وارد کرده است.

به گزارش پیام شفت؛استان گیلان به‌عنوان یکی از قطب‌های مهم تولید دام در کشور، تولیدی فراتر از نیاز مصرف داخلی استان دارد. این مازاد تولید در نتیجه اجرای مصوبه، به دلیل افزایش عرضه در برابر تقاضای ثابت، موجب کاهش قیمت دام در داخل استان شده است. دامداران ناچار شده‌اند دام‌های خود را با قیمتی پایین‌تر بفروشند، در حالی که واسطه‌ها همچنان با افزایش قیمت گوشت در بازار نهایی، سود کلانی به دست می‌آورند.

همچنین شنیده می‌شود یکی از بازارهای بزرگ خرید و فروش دام در حوالی مرکز استان، با بهره‌گیری از خلأهای قانونی، توانسته است انحصار صادرات دام را به دست گیرد. شنیده‌ها حاکی از آن است که خرید و فروش دام به خارج از استان، از این بازار و ظاهراً از طریق صدور پلاک‌های صوری انجام می‌شود؛ اما این شنیده ها زمانی شائبه بر انگیز تر می شود که دام‌های خارج‌شده بدون انجام قرنطینه و واکسیناسیون منتقل می‌شوند. در صورت صحت، این موضوع خطرات جدی برای سلامت عمومی ایجاد کرده و مصرف‌کنندگان را با گوشت‌های غیرایمن روبه‌رو می کند.

ظاهراً دامداران در شرایط فعلی برای فروش دام‌های مازاد خود یا مجبورند به انحصار این بازار تن دهند یا به قاچاق روی آورند و ریسک جریمه‌های سنگین را بپذیرند. این وضعیت، به‌ویژه برای دامداران خرد، زیان‌های اقتصادی سنگینی در پی داشته و موجب شده بسیاری از فعالان زنجیره دامداری، از جمله چوبداران و دامپزشکان، شغل خود را از دست بدهند.

از زمان ابلاغ این مصوبه، قیمت گوشت همچنان روند افزایشی خود را حفظ کرده و نشان داده که این قانون تأثیری در کنترل بازار نداشته است. در مقابل، مشکلات اقتصادی و اجتماعی متعددی ازجمله آسیب به دامداران، بیکاری در زنجیره‌های مرتبط، و تهدید سلامت عمومی ایجاد شده است.

با تغییر استاندار و مسئولان کارگروه اقتصادی تنظیم بازار، دامداران و فعالان این صنعت انتظار دارند که مصوبه مذکور لغو شود و شرایطی فراهم شود که ضمن حمایت از تولیدکنندگان داخلی، سلامت مصرف‌کنندگان نیز تضمین شود. لغو این مصوبه می‌تواند گامی مثبت در رفع مشکلات فعلی و احیای صنعت دامداری گیلان باشد.

منبع/گیل خبر

به اشتراک بگذارید

یک پاسخ ارائه کنید